Kwijtschelding belastingen en heffingen

Door Gemeente Helmond - Zorg en Ondersteuning

Als uw inkomen te laag is om de belastingen te betalen dan kunt u om kwijtschelding vragen. Hiermee doet u een verzoek om de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen niet te betalen. Wij kijken dan niet alleen naar uw inkomen, maar ook naar het saldo op uw rekeningen en de waarde van uw bezittingen zoals bijvoorbeeld een auto of koopwoning.

Geautomatiseerde kwijtschelding

Ontvangt u ieder jaar volledige kwijtschelding? Dan is het mogelijk om uw recht op kwijtschelding geautomatiseerd te toetsen. U moet de gemeente hier wel toestemming voor geven. De gemeente vraagt uw gegevens op bij verschillende instanties en besluit op basis hiervan of u in aanmerking komt voor geautomatiseerde kwijtschelding. De uitslag hiervan ontvangt u bij uw aanslag.

Soms kan de gemeente niet automatisch vaststellen of iemand in aanmerking komt voor kwijtschelding. Dit betekent niet dat u helemaal geen kwijtschelding kunt krijgen. U vraagt dan kwijtschelding aan door het aanvraagformulier in te vullen en de benodigde documenten aan te leveren. Tegen de afwijzing voor geautomatiseerde kwijtschelding kunt u niet in bezwaar of beroep.

Voorwaarden

U kunt kwijtschelding aanvragen voor:

  • Rioolheffing
  • Onroerende zaakbelasting (OZB Eigen woning)
  • Afvalstoffenheffing

Bij afvalstoffenheffing kunt u alleen kwijtschelding krijgen voor het basispakket (2 kleine containers van verschillende kleuren). Als u in aanmerking komt voor volledige kwijtschelding, betaalt u alleen het verschil tussen het basisbedrag en het bedrag voor grotere of meerdere containers.

Vraagt u kwijtschelding aan nadat de betalingstermijn is verstreken en heeft u de aanslag gemeentelijke heffingen nog niet betaald? Houdt u er dan rekening mee dat u voor gemaakte invorderingskosten (kosten voor aanmaning en dwangbevel) geen kwijtschelding kunt krijgen. Deze invorderingskosten dienen volledig door u betaald te worden voordat de aanvraag kwijtschelding in behandeling wordt genomen.

Heeft u kostendelers in huis?

Voor het toepassen van de kwijtscheldingsnorm geldt per 1-1-2018 de kostendelersnorm. De kostendelersnorm is geregeld in de Participatiewet. De kostendelersnorm betekent dat als u een woning deelt met meer volwassenen van 21 jaar of ouder, uw kwijtscheldingsnorm daarop wordt aangepast. Kostendelers zijn mensen die bij u in huis wonen en:

  • 21 jaar of ouder zijn (bijvoorbeeld uw kinderen of ouders);
  • niet studeren;
  • geen huur betalen.

Hoe meer personen in uw woning, hoe lager de kwijtscheldingsnorm. De reden hiervoor is dat wanneer u met meerdere personen één woning deelt, u de woonkosten kunt delen. De verplichting van het toepassen van de kostendelersnorm kan gevolgen hebben voor uw kwijtschelding aanvraag. Daar waar u voorheen wel kwijtschelding ontving, kan het zo zijn dat deze nu niet wordt toegekend.

Algemene informatie

Voor wie

Voor iedereen

Verzorgd door

Beroepskrachten

Aanmelden

Aanmelden bij

Heeft u de informatie over kwijtschelding gelezen en denkt u in aanmerking te komen voor kwijtschelding? Dan vraagt u op de website direct kwijtschelding aan met uw DigiD.

Heeft u hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier voor kwijtschelding? De formulierenbrigade van de LEVgroep kan u helpen op afspraak

Online aanvraagformulier

https://admin.sduconnect.nl/linked_forms/1484148820Aanvraagformulier_kwijtschelding_2017.pdf

Dienst aangeboden door:

Gemeente Helmond - Zorg en Ondersteuning

Bezoekadres Helmond
Postadres Postbus 950
5700AZ Helmond
Telefoon
optie 2 140 492
Website www.zo-helmond.nl
E-mail
Contactpersoon
Kloppen de gegevens van deze dienst niet (meer)? Geef een wijziging door